Perjantaina 5.11. pelatussa Lukko–SaiPa-ottelussa nähtiin Lukon vaihtopenkin lieppeillä yksi uusi henkilö sonnustautuneena siniseen huppariin ja korvanappiin. Kyseinen herra on ensihoitaja nimeltään Teijo Nevanpää ja jatkossa hänet tai hänen kollegansa Janne Alasen tai Jere Saramon voi bongata jokaisesta Lukon kotiottelusta. Heistä yksi on aina paikalla, kun sinikeltaiset Kivikylän Areenalla pelaavat.
Ensihoitaja täydentää ottelutapahtumien ensihoidollista osaamista ja toimii ottelun lääkärin, Matti Arosen tai Juha Isotuvan, oikeana kätenä ja taustatukena sekä jo entuudestaa hallin yleisötiloissa valmiudessa olevan ensiaputiimin täydentäjänä. Ensihoitajalla on valmius sekä kokemusta toimia, tapahtuipa vakava loukkaantuminen tai sairaskohtaus sitten jäällä tai katsomossa.
- Ehdottomasti tärkein asia tässä on, että paikan päällä on nyt enemmän ensihoidon ammattilaisia. Lääkäri tekee aina diagnoosin, mutta ensihoitaja pystyy tekemään käytännössä kaikki samat toimenpiteet hallilla, mitä lääkärikin, Aronen selittää.
- Jos nyt kävisi vaikka niin, että kotijoukkueen pelaaja loukkaantuu, kun lääkäri on hoitamassa vierasjoukkueen pelaajaa, Teijo, Janne tai Jere pystyy hoitamaan toista pelaajan samanaikaisesti toisella puolen hallia kuin lääkäri.
Ensihoitajan olalla kulkee luonnollisesti myös laukku täynnä ensihoidollisia työvälineitä tavallisista haavatarvikkeista hemostaattisiin jauheisiin. Kaikki tarvikkeet ovat löytyneet tähänkin asti Lukon lääkäreiden työlaukuista, mutta vara ei venettä kaada, tietää Nevanpää.
- Vakavamman loukkaantumisen tai sairaskohtauksen sattuessa tarvikkeiden pitää olla heti saatavilla. Suurin etu tietysti on, että nyt Lukolla on lisäkäsiä akuutteihin hoitotoimenpiteisiin, mutta myös pienempiin, rutiininomaisiin toimenpiteisiin, Nevanpää sanoo.
- Ja esimerkiksi sellainenkin asia kuin ambulanssin kutsuminen ja potilaan valmistelu kuljetukseen sujuu tehokkaammin useamman henkilön tiiminä. Tietysti toivomme, että meidän palveluksiamme ei juurikaan tarvita, mutta pyrimme varautumaan kaikkeen.
Kun pelaaja saa kivuliaan iskun kiekosta blokkaamisen yhdeydessä tai vaikkapa osuman mailasta kasvoihinsa, ei lääkäri tai sen koomin ensihoitajakaan ole lähtökohtaisesti ensimmäisenä ryntäämässä jäälle ensihoitolaukun kanssa, ellei tilanne vaikuta kriittiseltä. Kivikylän Areenalle on myös hankittu näköestesuojia, joiden avulla hoidettavan henkilön yksityisyyttä pystytään TV-kameroidenkin edessä turvaamaan. Defibrillaattorit ovat taas olleet jo pitkään Äijänsuon vakiovarusteena.
Lukon fysioterapeutti ja joukkueenjohtaja Mika Kuosmanen on yhä henkilö, joka tulee loukkaantuneen pelaajan taluttamaan vaihtoaitioon ja hieroja Tomi Pihkoluoma taas jatkossakin avustaa lääkäriä Lukon pukukopissa rutiininomaisissa, pienemmissä toimenpiteissä kuten tikkauksissa.
- Joukkueen näkökulmasta tämä on erittäin tervetullut uudistus. Voimme luottaa siihen, että ammattitasoista apua on aina saatavilla, oli hoitotarve sitten iso tai pieni. Tarvikkeita kyllä löytyy joka lähtöön ja nyt meillä on vielä enemmän ammattilaisia, jotka osaavat tehdä oikeat päätökset eri hoitoratkaisujen suhteen, Kuosmanen toteaa.