Lukon uudeksi mentaalivalmentajaksi on kiinnitetty Katja Pasanen. Pasanen on uransa aikana vastannut mm. Porin Pesäkarhujen superpesisjoukkueen, Jokipoikien, Westend Indiansin, Helsinki Seagullsin sekä lukuisten yksilöurheilijoiden kuten golfari Mikko Korhosen mentaalivalmennuksesta.
Pasasen, 47, sopimus kattaa kauden 2022–23. Työt sinikeltaisten parissa hän aloittaa jo lähiaikoina ja viimeistään kesäkuusta lähtien hän on Lukon Liiga- ja Akatemiapelaajien sekä -valmentajien käytettävissä. Helsingissä asuvalle Pasaselle tulee Liiga-kauden aikana rutkasti kilometrejä auton matkamittariin, mutta se ei meritoitunutta mentaalivalmentajaa haittaa.
- Vielä en ole päässyt tutustumaan joukkueeseen, mutta varmasti tulen kesästä alkaen viettämään paljon aikaa Raumalla. On kiva päästä mukaan seuraan, jossa asioita on tehty jo pitkän aikaa hyvin. Mentaalivalmennus on tuttu asia seuran sisällä jo entuudestaan ja Lukko onkin siinä suhteessa edelläkävijä, Pasanen sanoo.
- Mentaalivalmennussessioiden lisäksi saatan katsella pelejä ja treenejä katsomosta käsin, sillä silloin aistii paremmin joukkueen ilmapiiriä ja muita tekijöitä, kuten ryhmädynamiikkaa. Ja siinä tulee oltua myös paremmin läsnä, jos joku haluaa jutella tai kysyä jotain ohimennen. Se samalla helpottaa luottamuksen rakentamista, kun näin uutena henkilönä tulen tiimiin mukaan.
Hänellä on itsellään jääkiekkotaustaa niin pelaajana kuin valmentajanakin. Valmentajan ammattitutkinnon omaava Pasanen on myös opiskellut psykologiaa, minkä hän kokee olevan suureksi hyödyksi mentaalivalmentajan työssä. Viimeiset kuusi vuotta Pasanen on tehnyt mentaalivalmennusta päätyönään ja viime vuoden lokakuussa hän julkaisi esikoiskirjansa Mielen Pelikirja.
Mentaalivalmentaja kohtaa aina pelaajat ja valmentajat yksilöinä, mutta Pasanen korostaa joukkueen merkitystä kaikessa tekemisessään.
- Tarkoitukseni on auttaa joukkueen jäseniä onnistumaan ja auttaa heitä uskaltamaan onnistua. Urheiluun kuuluu tunne, mutta tärkeää on, että sitä tunnetta pystyy hallitsemaan. Aina ei voi vetää 110 % lasissa, mutta itsestään pitää pitkän kauden aikana saada parastaan irti ja käsitellä niin onnistumisia että epäonnistumisiakin, Pasanen toteaa.
- Joukkueessa on paljon huippuluokan ammattilaisia maalivahti- ja fysiikkavalmentajista huoltajiin ja hierojiin ja muihin toimihenkilöihin. Minä olen siinä tiimissä yhtenä osana joukkuetta auttamassa. On erittäin hyvä, että Lukossa urheilijaa katsotaan kokonaisuutena ja pidetään huolta, että urheilijan tukitoiminnot ja edellytykset ammatin harjoittamiseen ovat kohdallaan. Kaikilla on joukkueessa yhteinen tavoite, jonka eteen tehdään tiiminä töitä.
Pasasen työkielinä toimivat suomi ja englanti, eikä isompikaan kielimuuri estä hänen juttusilleen tulemista. Tarvittaessa asioita voidaan muiden kielten osalta käydä läpi esimerkiksi kirjallisten käännösten kautta. Tärkeintä ei olekaan, millä kielellä puhutaan, vaan se, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä täyden luottamuksen vallitessa.
- Ylimääräiset häiriötekijät ja korvaparit karsitaan aina pois, kun pelaajien kanssa keskustellaan. Joskus voidaan vaikka lähteä yhdessä kävelylle tai lounaalle juttelemaan asioista, jos urheilija näin haluaa, mutta aina pitää saada olla oma itsensä, Pasanen kertoo.
- Kun urheilua paljon seuraan niin töissä kuin vapaa-ajallakin, olen myös Lukon U20-joukkueen otteita seurannut mielenkiinnolla. Kaikki ne tarinat ja matkat pelaajien ja joukkueen taustalla ovat sellaisia, että näin ulkopuolisenakin pystyn sanomaan, että jotain tehdään oikein.