Kaudesta 2018–19 alkaen Lukon Liiga-joukkueen ja Lukko Akatemian mentaalivalmennuksesta vastannut Mirjam Wallin siirtyy uusien haasteiden pariin. Tänä keväänä ulkomaille muuttava Wallin on viimeisen neljän vuoden ajan työskennellyt lukuisten Lukon pelaajien kanssa U16-ikäpolvesta aina edustusjoukkueeseen asti.
Game Grit -yritystään pyörittävä Wallin kokeekin saaneen Lukossa ollessaan paitsi paljon ammatillista kokemusta, myös syviä valmennussuhteita pelaajiin. Osa pelaajista jatkaakin Wallinin mentaalivalmennuksessa jatkossakin etäyhteyksin.
- Tämä oli tosi tärkeä ja merkityksellinen ajanjakso omalla urallani. Moni pelaaja on ollut useamman kauden ja jotkut koko neljän vuoden ajan mentaalivalmennuksen piirissä. Kun on saanut todistaa heidän kehityskaariaan ja kasvuaan juniorista ammattilaiseksi asti, se on ehkä ollut minulle se hienoin asia, Wallin toteaa.
- Valmennussuhteen onnistuminen ei kuitenkaan katso aikaa. Esimerkiksi Lukossa vain vuoden ajan pelanneiden tai vasta viime kaudeksi tulleiden kanssa olemme voineet päästä tärkeiden asioiden äärelle lyhyessäkin ajassa.
Lukko oli ensimmäisten Liiga-joukkueiden joukossa tuomassa mentaalivalmennuksen osaksi pelaajan kokonaisvaltaista valmennusta. Wallin myöntää, että loistava vastaanotto joukkueen suunnalta yllätti sekä hänet että urheilujohdon jo ensimmäisellä kaudella. Tällä kaudella Wallinin mentaalivalmennuksen piirissä oli 47 Lukko-pelaajaa.
- Ensimmäisen vuoden aikataulutus ja resursointi ylittyi suunnitellusta ja sen kauden jälkeen keskitinkin omat resurssini vain Lukkoon. Olen ollut tosi iloinen siitä, kuinka pelaajat ovat uskaltautuneet heittäytyä ja sitoutua tähän, vaikka tämä on välillä vaativaakin. Siitä iso hatunnosto pelaajille: kaikki ihmiset eivät panosta itseensä ja kasvuun niin paljon kuin nämä pelaajat, hän sanoo.
- Myös siitä olen erittäin kiitollinen, että seura oli valmis panostamaan tähän osa-alueeseen ja antoi minulle tilaa toteuttaa asiat niin, että se olisi ammatillisesti hyödyllistä. Vuosien saatossa olen kokenut, että henkisen suorituskyvyn työstämisen kulttuuri on kasvanut – ei vain Lukossa, vaan Suomessa ylipäätään. Haluankin kiittää Lukkoa tämän nelivuotisen projektin mahdollistamisesta.
Mentaalivalmennuksen merkitys tiedostettiin Lukossa jo ennen Wallinin kiinnittämistä ja vuosien saatossa sen merkitys on vain kasvanut. Niin urheilujohto kuin pelaajat itsekin ovat kokeneet mentaalivalmennuksen tärkeäksi elementiksi huipputason kilpaurheilussa.
- Iso kiitos Mirjamille koko organisaation puolesta ansiokkaasta työstä. Koimme neljä vuotta sitten, että on tärkeää aloittaa projekti, jossa pelaajien psyykkistä puolta harjoitutetaan. Siihen tehtävään löysimme "Mirkun" ja hän hoitikin sitä erittäin hyvin. Pelaajat ovat olleet erittäin tyytyväisiä hänen työpanokseensa ja niin olen minäkin, urheilujohtaja Kalle Sahlstedt kiittelee.
Sahlstedt paljastaa, että Wallinin työlle tullaan etsimään jatkaja nimenomaan tittelillä "mentaalivalmentaja". Ensi kaudella työnsä aloittava suorituskykyvalmentaja Harri Hakkarainen ei siis Wallinin saappaita tule täyttämään – eikä se ollut missään vaiheessa tarkoituskaan.
- Nyt, kun Wallin muuttaa ulkomaille, emme lyö pillejä pussiin, vaan tulemme jatkamaan tämän osa-alueen kehittämistä. Uusi mentaalivalmentaja on etsinnässä ja siitä lisää myöhemmin, Sahlstedt sanoo.
Rauman Lukko haluaa lämpimästi kiittää Mirjam Wallinia ja toivottaa hyvää jatkoa uusiin haasteisiin!